LONDEN - De Verenigde Staten zullen het nog lastig krijgen om WikiLeaks-voorman Julian Assange uitgeleverd te krijgen. Amerikaanse autoriteiten onderzoeken de mogelijkheden nu, wegens zijn onthulling van geheime Amerikaanse overheidsdocumenten.

Maar vooralsnog doemen juridische obstakels op, aldus deskundigen in de nieuwswebsiteThe Huffington Post vrijdag.

De Australiër Assange zit nu vast in een Britse cel, omdat Zweden hem wil verhoren over aanklachten van aanranding en verkrachting. Maar Zweden heeft 's werelds strengste wetten op de bescherming van de persvrijheid.

Journalistiek

Zweden beschouwt Assanges handelwijze als journalistiek. Bovendien mag Zweden volgens EU-regels alleen een niet-Europeaan uitleveren als het eerste land waar de verdachte werd gearresteerd, toestemming verleent. In Assanges geval is dat Groot-Brittannië.

Uitlevering vanuit Groot-Brittannië lijkt eveneens lastig, hoewel de Britten van alle EU-landen het soepelste uitleveringsverdrag met de VS hebben. Het vermeende misdrijf volgens de Amerikaanse wet moet ook een misdrijf zijn volgens de Britse wet.

"Misschien is de US Espionage Act gelijk aan de UK Official Secrets Act. Misschien niet", zegt Peter Sommer, een cybercrime-expert van de London School of Economics.

Eerlijk proces

Voor Britten moet bovendien zeker zijn dat Assange een eerlijk proces krijgt in de Verenigde Staten. Assanges advocaten zullen dan aanvoeren dat die kans klein is. Politici zoals Sarah Palin en Joe Lieberman hebben Assange al vergeleken met de Taliban en hem een terrorist genoemd, aldus Sommer.

Algemeen belang

Onzeker is bovendien of de Britse justitie veel zin heeft om Assange te vervolgen voor de onthullingen. De Britse minister van Justitie Ken Clarke zei pas in een tv-interview dat sommige WikiLeaks-onthullingen van algemeen belang waren. De diplomatieke schade vond hij geen misdrijf.

Een Brits uitleveringsproces aan de Verenigde Staten kan makkelijk enkele jaren duren. "Een periode van 1,5 tot 2 jaar is niet ongebruikelijk", aldus Sommer.