Nederlandse gevechtshelikopters naar Kabul

BRUSSEL - Nederland is van plan vier Apache-gevechtshelikopters naar Kabul te sturen. Daarmee zou de inzet van zestig tot honderd militairen zijn gemoeid. Dat heeft minister Kamp van Defensie maandag gezegd na overleg met zijn NAVO-collega's in Brussel.

Kamp beantwoordt daarmee aan een verzoek van NAVO-secretaris-generaal Robertson, die dringend om helikopters voor Afghanistan verlegen zit. Nederland zal niet voldoen aan Robertsons verzoek om transportheli's. De Nederlandse transporthelikopters worden nu al volop ingezet in Irak en Bosnië.

Vredeshandhaving

Kamp zal het verzoek van Robertson zo snel mogelijk voorleggen aan het kabinet. Daarna moet ook de Tweede Kamer er nog mee instemmen. De VVD-bewindsman weet nog niet op welke termijn hij de helikopters naar Kabul wil sturen. De exacte omvang van het aantal militairen dat met de inzet gemoeid is, is mede afhankelijk van het beroep dat Nederland op Duitsland kan doen voor logistieke ondersteuning.

De bedoeling is dat de inzet beperkt blijft tot het gebied rondom Kabul. Nederland overweegt ook nog manschappen in te zetten voor een door de Duitsers geleid provinciaal reconstructieteam voor de regio-Kunduz, in het noorden van Afghanistan. Het aantal Nederlanders dat daar naar toe gaat, is nog niet bekend. Een besluit daarover is nog niet gevallen. Dit team, dat vredeshandhaving gaat combineren met herstelwerkzaamheden, moet in totaal uit 250 manschappen bestaan.

Reorganisatie

Alleen de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Nederland beschikken in NAVO-verband over snel inzetbare gevechtshelikopters, zoals de Apache. Na de reorganisatie van de krijgsmacht blijven in Nederland 24 Apaches over.

Kamp denkt niet dat Nederlandse transporthelikopters die nu in Bosnië in gebruik zijn, op termijn ook inzetbaar zijn in Afghanistan. De NAVO besloot maandag om de troepenmacht in Bosnië dit jaar nog te verminderen van 12.000 tot 7000. Het Nederlandse contingent in Bosnië zal teruggaan van 1150 naar 550 tot 600. De transporthelikopters die daardoor niet meer nodig zijn, zouden eerder beschikbaar zijn voor Irak dan Afghanistan.

Tip de redactie