AMSTERDAM - Via WikiLeaks is een Amerikaans verslag van een gesprek tussen Maxime Verhagen (CDA) en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton gepubliceerd.

Dat meldt de Britse krant The Guardian. Het is voor het eerst dat WikiLeaks een bericht heeft gelekt dat helemaal over Nederland gaat.

Het gesprek vond in juli vorig jaar plaats in Washington. Verhagen was toen minister van Buitenlandse Zaken. In het gesprek zou hij onder meer hebben gezegd dat hij ervan uitging dat Nederland 'in enige vorm' in Afghanistan zouden blijven.

Afgestemd

Verhagen zegt vrijdag in een reactie dat de boodschap destijds aan de Verenigde Staten was afgestemd met het hele kabinet. "Dat Nederland op de een of andere manier actief zou blijven in Afghanistan stond buiten kijf en is ook herhaaldelijk gedeeld met de Kamer."

De discussie in het kabinet ging volgens Verhagen over de manier waarop ons land actief zou blijven: alleen diplomatiek, met ontwikkelingswerk of ook militair. "Dat heb ik ook aan mijn Amerikaanse ambtgenoot laten weten."

Balkenende

Ook toenmalig premier Jan Peter Balkenende was in juli 2009 overtuigd dat Nederland langer in Uruzgan zou blijven. Verhagen wees in het gesprek met Clinton op de ontmoeting tussen Balkenende en de Amerikaanse president Barack Obama tijdens hetzelfde bezoek aan de VS.

Balkenende zou Obama hebben gezegd dat er ''verschillen waren binnen de Nederlandse regering, maar dat hij ervan overtuigd was dat Nederland in enige vorm in Afghanistan zou blijven om de 3D-aanpak voort te zetten'', meldt het document.

3D staat voor 'defense, diplomacy en development'; defensie, diplomatie en ontwikkeling.

Servië

Ook liet Verhagen zich uit over de medewerking van Servië aan het Joegoslavië-tribunaal. Hij zei dat Servië vooruitgang boekt, maar niet optimaal meewerkt.