Supermarkt voor minima in Zwolle

ZWOLLE - Minima in de regio Zwolle krijgen vanaf begin volgend jaar als eerste in Nederland een supermarkt waar ze artikelen kunnen kopen voor eenvijfde van de gangbare winkelprijs. Dit is een initiatief van Stad & Werk, een organisatie die onder meer werkgelegenheidsprojecten organiseert in de regio Zwolle.

Voor de speciale supermarkt is de hulp nodig van gangbare supermarkten en distributiecentra. Producten die door kleine foutjes zijn afgeschreven, maar zich nog goed lenen voor consumptie moeten via de minimasupermarkt worden verkocht. "Bijvoorbeeld producten met een foutje op het etiket", zegt sectormanager M. Ophuis van Stad & Werk.

De nieuwe supermarkt gaat vooral producten verkopen met een lange houdbaarheid. Zodra ze binnen het logistieke proces van gangbare supermarkten grotendeels zijn afgeschreven, wil Stad & Werk ze voor een klein bedrag overnemen. Het is nog niet precies bekend wanneer de winkel de deuren opent. "We zijn natuurlijk geen kruideniers en moeten de plannen nog verder uitwerken, maar als iedereen meewerkt, hopen we binnen drie maanden te kunnen starten", aldus Ophuis.

Stad & Werk

Stad & Werk heeft nog geen locatie op het oog. "Daar zijn we mee bezig, maar het kan snel gaan omdat we geen super-de-luxe pand nodig hebben op een toplocatie. We houden het eenvoudig", zegt de sectormanager.

Volgens hem is de speciale supermarkt hard nodig. "Een deel van de bevolking heeft te weinig geld om in de primaire levensbehoeften te voorzien. Het is eigenlijk een schande dat ons initiatief nodig is om het leed iets te verzachten."

Naast het voordeel dat de minimasupermarkt oplevert voor de doelgroep, moet het initiatief ook banen opleveren doordat mensen met een uitkering aan het werk kunnen in de winkel. Stad & Werk wil de artikelen uitsluitend verkopen aan minima met een gratis lidmaatschap. Dit moet onder meer voorkomen dat de producten met winst worden doorverkocht door de doelgroep.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie