Fraude met thuiswerk ontdekt

DEN HAAG - De Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) heeft een nieuwe vorm van fraude ontdekt. Daarbij registreert een bedrijf personeelsleden als thuiswerker, hoewel ze in werkelijkheid in het bedrijfspand aan de slag zijn. Over vergoedingen voor thuiswerkers hoeven opdrachtgevers geen premies of belasting af te dragen.

Een bedrijf in Noord-Brabant wordt ervan verdacht op deze manier circa een half miljoen euro in eigen zak te hebben gestoken, aldus het ministerie van Sociale Zaken maandag. Twee hoofdverdachten zijn aangehouden.

De SIOD vermoedt dat het bedrijf voor meer dan tweehonderd werknemers fictieve thuiswerkcontracten heeft opgemaakt. Bij onderzoek werden deze mensen werkend in een loods aangetroffen. Bij het bedrijf werden kopieën van valse paspoorten en vervalste sofi-nummerverklaringen gevonden.

Volgens de SIOD gebruikte het bedrijf namen en sofi-nummers van mensen die daar nooit hadden gewerkt. Het kwam achter hun gegevens door mensen op straat te vragen of ze belangstelling voor thuiswerk hadden. Zij hoorden daar niets meer van, maar met behulp van hun persoonlijke gegevens en kopieën van hun paspoort nam het bedrijf illegalen en uitkeringsgerechtigden in dienst.

Tip de redactie