LEUSDEN - De gemeente Leusden wil dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg een onderzoek instelt naar de dood van een vijf maanden oude baby in het asielzoekerscentrum van Leusden. Onder de bewoners van het azc is grote onrust ontstaan, omdat de dood van de baby wellicht voorkomen had kunnen worden.

De ouders van het meisje zouden vorige week donderdag urenlang met hun doodzieke dochter van het kastje naar de muur zijn gestuurd. De inspecteur buigt zich over het verzoek, zo is woensdag bekendgemaakt.

Vorige week donderdagmiddag kreeg het meisje ineens koorts, gaf ze over en werd ze steeds geler. Omdat het spreekuur van de medische opvang in het asielzoekerscentrum was afgelopen, werd de ouders te verstaan gegeven een afspraak voor de volgende dag te maken.

De klachten gingen echter niet over. Na herhaaldelijke verzoeken van de bezorgde ouders kwam ze pas 's avonds op de eerste hulp van het ziekenhuis in Baarn aan.

Medewerkers daar stuurden het gezin echter naar een Leusdense huisarts. Deze laatste zag de ernst van de zaak in en liet het meisje met spoed opnemen.

Vrijdag overleed het meisje in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht waar een operatie aan het hoofdje niet meer mocht baten.

Onder de bewoners in het asielzoekerscentrum is grote onrust ontstaan, omdat de dood van de baby wellicht voorkomen had kunnen worden. Het was aanleiding voor burgemeester De Vet van de gemeente Leusden om een onderzoek te vragen naar de algemene kwaliteit van de gezondheidszorg in het Leusdense asielzoekerscentrum.