WASHINGTON - WikiLeaks heeft een geheime lijst gepubliceerd van locaties die van groot belang zijn voor de Verenigde Staten.

Als die plaatsen verloren gaan of worden aangevallen door terroristen, kan dat gevaarlijk zijn voor Washington, meent het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het ministerie vroeg in februari vorig jaar aan Amerikaanse ambassades om een lijst op te stellen van dergelijke locaties, waarvan het verlies gevaar kan opleveren voor de openbare gezondheid, de economische, nationale en binnenlandse veiligheid van de VS.

Op de lijst staan onder meer havens, natuurlijke bronnen en bedrijven van strategische belang in landen variërend van Oostenrijk tot Nieuw-Zeeland.

Katwijk

Locaties in Katwijk en Beverwijk en de Rotterdamse haven staan ook op de  lange lijst.

Katwijk en Beverwijk staan daarop omdat in zee gelegen communicatiekabels voor bijvoorbeeld internet en telefonie aan land komen. Willemstad op de Antillen staat ook op de lijst. Daar komt ook zo'n kabel binnen.

Als de haven van Rotterdam zou worden aangevallen door terroristen, kan dat gevaarlijk zijn voor Washington. Deze en andere havens, waaronder die van Hamburg en Hong Kong, worden gezien als kritieke punten in de wereldwijde logistieke keten.