MADRID - De Amerikaanse president Barack Obama moet aftreden als bewezen kan worden dat hij zijn goedkeuring verleende aan het bespioneren van VN-medewerkers door Amerikaanse functionarissen.

Dat heeft WikiLeaks-oprichter Julian Assange gezegd in een zondag gepubliceerd interview met de Spaanse krant El País.

''De hele keten van leiders die op de hoogte was van dit bevel en het goedkeurde, moet ontslag nemen als de Verenigde Staten moet worden gezien als een land dat zich aan de wet houdt'', meent Assange.

''Het bevel is zo ernstig, dat het mogelijk aan de president is voorgelegd ter goedkeuring.''

De Australische beroepsonthuller vindt dat Obama moet prijsgeven wat en wanneer hij wist ''van dit illegale bevel''. Obama moet volgens Assange aftreden ''als hij weigert te reageren of als er bewijs van zijn goedkeuring opduikt''.

Hillary Clinton

Assange begon op 28 november met het publiceren van duizenden vertrouwelijke documenten van Amerikaanse ambassades. Volgens een van die documenten heeft de Amerikaanse minister Hillary Clinton (Buitenlandse Zaken) ambassadepersoneel gevraagd persoonlijke gegevens te verzamelen van VN-medewerkers, zoals telefoonnummers, e-mailadressen en creditcardgegevens.

Assange gaf het interview aan El País zaterdag, vanaf onbekende locatie. De 39-jarige Australiër zou zich ophouden in Groot-Brittannië.

Assange zei dat hijzelf en zijn medewerkers ''honderden specifieke doodsbedreigingen'' hebben ontvangen van ''Amerikaanse militaire strijders''. Het verschil met eerdere publicaties over Irak en Afghanistan is dat ''mijn kinderen en onze advocaten nu ook worden bedreigd''.