Balkenende opent OVSE-top

MAASTRICHT - Premier Balkenende heeft maandagochtend in het congrescentrum MECC in Maastricht de bijeenkomst geopend van delegaties van de 55 landen van de OVSE, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa.

Balkenende noemde in zijn openingsrede drie alarmerende ontwikkelingen van de afgelopen jaren: terrorisme, mensenhandel en mensensmokkel, en een groeiende intolerantie en discriminatie.

Balkenende citeerde oud-minister van Buitenlandse Zaken en oud-OVSE-commissaris voor minderheden Max van der Stoel in een antwoord op de vraag wat de OVSE tegen die ontwikkelingen kan doen: "In de geschiedenis is er consensus ontstaan over de rechten van elk individu. Dat is wat we beschaving noemen. Dat is waar ik aan vasthoud", haalde Balkenende Van der Stoel aan.

Maandag spreekt Balkenende nog met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Ivanov en de Georgische interim-president Boerdzjanadze. Daarna keert hij terug naar Den Haag. Minister van Buitenlandse Zaken De Hoop Scheffer zit de topconferentie maandag en dinsdag voor. Belangrijkste gast dinsdag is de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie