Rotterdam presenteert actieplan voor probleemwijken

ROTTERDAM - In Rotterdam presenteert het college van burgemeester en wethouders maandagochtend het actieprogramma 'Rotterdam zet door. Op weg naar een stad in balans'. Onder leiding van J.D. Berghuijs heeft de werkgroep 'Cement voor de stad' nieuwe oplossingen gezocht, waarmee burgemeester en wethouders de opeenhoping van sociale en economische problemen in sommige Rotterdamse buurten kunnen aanpakken.

Door Leefbaar Rotterdam (LR) kreeg het probleem deze zomer aandacht. De grootste partij in de gemeenteraad stelde dat een limiet aan de toestroom van allochtonen een mogelijke oplossing was: "Rotterdam krijgt teveel zwakke groepen binnen".

'Nieuwe elan'

Ook in het vorig jaar gepresenteerde collegeprogramma 2002-2006 'Het nieuwe elan van Rotterdam... en zo gaan we dat doen' werden al maatregelen aangekondigd. Toch besloten b en w na de vragen van LR en de discussie die daardoor losbarstte, te laten onderzoeken of extra aandacht en nieuwe maatregelen zinvol zijn.

Volgens burgemeester en wethouders gaan armoede, werkloosheid en criminaliteit in een aantal wijken hand in hand met gebrekkige integratie, illegaliteit en verloedering. Door de snelheid waarmee mensen in deze buurten verhuizen, krijgen ze geen band met hun buren of de wijk. "We zijn de afgelopen tien, twintig jaar iets kwijtgeraakt wat we moeten zien terug te vinden: de binding in de samenleving."

Sociale binding

Herstellen van de sociale binding in straten staat ook centraal in het collegeprogramma. Dit zou bijvoorbeeld moeten gebeuren met het Deltaplan Inburgering, om achterstanden te bestrijden en deelname aan de maatschappij te bevorderen. En door extra controles van Bouw- en Woningtoezicht op vooral veiligheid en illegaal gebruik van panden.

In het collegeprogramma werd al duidelijk dat Rotterdam hulp verwacht van de rijksoverheid bij het zoeken naar oplossingen op het gebied van illegaliteit, woonruimteverdeling en ruimtelijke ordening. Het college stelde toen al vast: 'De problemen en ambities van Rotterdam zijn te groot voor de stad alleen'.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie