MAASTRICHT - Honderden demonstranten hebben zich zondagmiddag op het Koningsplein in Maastricht verzameld om actie te voeren tegen de bijeenkomst van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

De OVSE-top wordt maandag en dinsdag in de Limburgse hoofdstad gehouden. De betogers, afkomstig uit Nederland, Duitsland, Begië en Engeland, demonstreren voorafgaand hieraan voor vrede en verdraagzaamheid. Ze vrezen dat de strijd tegen het terrorisme, die tijdens de top op de agenda staat, ten koste gaat van de mensenrechten.

Aan de betoging nemen demonstranten van verschillend pluimage deel, uiteenlopend van studenten tot leden van linkse politieke partijen en aanhangers van de Arabisch Europese Liga (AEL). Ze dragen spandoeken waarop het Amerikaanse optreden in Irak wordt veroordeeld en minister De Hoop Scheffer van Buitenlandse Zaken voor ziende blind wordt verklaard.

De demonstratie vertrok om 13.30 naar de Griend waar een vredesdemonstratie wordt gehouden. De Nederlandse Spoorwegen waren rond 14.00 uur gedwongen het treinverkeer tussen het centraal station van Maastricht en het in die stad gelegen station Randwyck enige tijd stil te leggen. Volgens een woordvoerder was dat noodzakelijk omdat er demonstranten op de rails liepen.