LONDEN - De Afghaanse president Hamid Karzai en andere hoge Afghaanse functionarissen hebben zich laatdunkend uitgelaten over het werk van de Britse militairen in Afghanistan. Volgens Karzai faalden de Britten bij hun pogingen veiligheid te brengen in de zuidelijke provincie Helmand.

Dat heeft de Britse krant The Guardian vrijdag gemeld op basis van geheime Amerikaanse overheidsdocumenten die door de klokkenluiderssite WikiLeaks zijn gepubliceerd.

Volgens berichten van Amerikaanse diplomaten heeft Karzai bij de Amerikanen aangekaart dat de veiligheidssituatie in Helmand aanmerkelijk verslechterde na de komst van Britse militairen naar de provincie in 2006.

Karzai wees erop dat Helmand veilig was, kort na de door Amerikanen geleide invasie van Afghanistan in 2001. ''Zelfs meisjes konden er veilig naar school'', aldus de Afghaanse president.

Nadat duizenden Britten Amerikaanse militairen in Helmand hadden vervangen, was die veiligheid volgens Karzai verdwenen.

McCain

In een ontmoeting met de Amerikaanse senator John McCain in december 2008 begon Karzai over de opmerking van een vrouw uit Helmand. ''Haal de Britten weg en geef ons de Amerikanen terug'', zou de vrouw hebben gezegd.

Ook de gouverneur van Helmand, Gulab Mangal, was weinig positief over de Britten. ''Ze moeten hun bases verlaten en zich inlaten met de bevolking'', meende Mangal.

In de door WikiLeaks gelekte documenten is ook Karzai mikpunt van kritiek. Karl Eikenberry, de Amerikaanse ambassadeur in Afghanistan, noemde Afghaanse president ''paranoïde en zwak''.

Karzai dacht dat Iran en de VS politici steunden die het in de verkiezingen van september 2009 tegen hem wilden opnemen, aldus Eikenberry in een document uit juli 2009.