LONDEN - De Britse premier Tony Blair vindt de troonrede van koningin Elizabeth een verouderd fenomeen en wil zelf jaarlijks de regeringsplannen ontvouwen. Volgens de Britse krant Sunday Mirror wil Blair elk najaar een 'presidentiële' toespraak houden voor het parlement om de plannen te onthullen.

De koningin zou enkele dagen later nog wel een sobere troonrede mogen houden. De troonrede is in Groot-Brittannië al eeuwenlang een zeer traditionele gebeurtenis. Net als in Nederland wordt daarin nu nog de toon gezet voor het komende regeringsjaar. Ministers vinden de troonrede echter "regelrecht middeleeuws'' en noemen het een praalvertoning.

De pogingen om Elizabeth haar enige openbare uiting over politiek te ontnemen, zullen Downing Street 10 volgens de krant niet in dank worden afgenomen. Buckingham Palace zou vrezen voor een afkalving van het koningshuis. "De troonrede is een belangrijk onderdeel van het democratische systeem. Ik weet zeker dat er sterke pogingen zouden worden gedaan om tegen te houden dat die wordt gedegradeerd'', aldus een bron uit de hofhouding in Sunday Mirror.