LONDEN - Bij WikiLeaks zijn doodsbedreigingen binnengekomen aan het adres van Julian Assange, de oprichter van de klokkenluiderssite. Ook regeringen hebben dreigende taal richting Assange geuit.

Dat heeft woordvoerder Kristinn Hrafnnson van WikiLeaks woensdag gezegd. Hrafnnson stelde dat de veiligheid van Assange in het geding is.

De woordvoerder van WikiLeaks verwees naar Amerikaanse politici die willen dat Assange voor hoogverraad wordt vervolgd. Volgens Hrafnnson heeft een adviseur van de Canadese premier Stephen Harper zelfs gezegd dat Assange zou moeten worden omgebracht.

Verblijfplaats

WikiLeaks wil niets zeggen over de verblijfplaats van Assange. De Britse politie weet waar Julian Assange, de oprichter van klokkenluiderssite WikiLeaks, verblijft. De 39-jarige Australiër gaf de politie zijn contactgegevens toen hij in oktober in Groot-Brittannië aankwam.

Dat berichtte de Britse krant The Independent donderdag. Politiebronnen bevestigden dat ze het telefoonnummer van Assange hebben.

De Britse politie staat al ruim een maand in contact met het juridische team van Assange, maar wacht op verdere instructies voordat ze overgaat tot arrestatie. De Australiër zou zich ophouden in het zuidoosten van Engeland.

Arrestatiebevel

Eerder deze week maakte Interpol bekend dat het de 188 lidstaten heeft opgeroepen Assange aan te houden. Aanleiding is een arrestatiebevel dat Zweden tegen hem heeft uitgevaardigd. Assange wordt in dat land verdacht van verkrachting en van seksuele intimidatie.

Amazon

Ook op andere wijze lijkt de druk op Assange en WikiLeaks toe te nemen. Woensdag verwijderde het hostingbedrijf Amazon WikiLeaks van het internet. WikiLeaks week daarna uit naar een andere webhost, vermoedelijk een Europese.

Door die actie van Amazon was een deel van de website van WikiLeaks, dat zondag is begonnen met het publiceren van een nieuwe serie geheime overheidsdocumenten uit de VS, woensdag geruime tijd niet bereikbaar geweest.

Het is niet bekend of Amazon onder druk van de Amerikaanse regering actie tegen WikiLeaks ondernam. In ieder geval juichten veel Amerikaanse politici de stap toe. Peter King een Republikeins lid van het Congres stelde dat Amazon al veel eerder tegen WikiLeaks had moeten optreden.