WASHINGTON - Een jongere generatie Chinese leiders zou bereid zijn een herenigd Korea te accepteren dat geleid zou worden door Seoul en gelieerd zou zijn aan de Verenigde Staten.

Dat verklaarde de voormalige Zuid-Koreaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, Chun Yung-woo, begin dit jaar tegen de Amerikaanse ambassadeur in de Zuid-Koreaanse hoofdstad, Kathleen Stephens.

Hoge Chinese functionarissen zouden dat hebben gezegd tegen de oud-minister, aldus Amerikaanse overheidsdocumenten die de klokkenluiderssite WikiLeaks openbaar heeft gemaakt.

Voedsel

China is de belangrijkste bondgenoot van Noord-Korea en voorziet het land van voedsel en brandstof. Maar de relatie zou niet meer zo innig zijn.

De Chinese onderminister van Buitenlandse Zaken, He Yafei, zou Noord-Korea verweten hebben ''zich als een verwend kind te gedragen'' om de aandacht van de VS te krijgen.

De nieuwe Chinese leiders zouden Pyongyang niet langer beschouwen als een betrouwbare en bruikbare bondgenoot.

Nieuwe realiteit

Volgens Chun, die op dit moment de nationale veiligheidsadviseur van Zuid-Korea is, zijn Chinese functionarissen bereid ''een nieuwe realiteit onder ogen te zien'' dat Noord-Korea nog weinig waarde heeft voor China als 'bufferstaat'.

In het herenigde Korea zouden volgens Peking dan geen Amerikaanse militairen in de voormalige noordelijke staat mogen worden gestationeerd.

Klagen

Maar in andere Amerikaanse ambassadeberichten wordt ook melding gemaakt van Zuid-Koreaanse functionarissen die klagen dat de Chinese autoriteiten tevreden zijn met de huidige status quo van een nucleair Noord-Korea.

De Chinezen zouden bang zijn dat de ineenstorting van Noord-Korea een vloedgolf aan vluchtelingen zou kunnen veroorzaken.

Nucleaire ontwikkelingen

Uit de stukken, gepubliceerd in The New York Times, blijkt ook dat China regelmatig in het duister tast over de nucleaire ontwikkelingen in Noord-Korea.

Toen Amerikaanse satellieten in mei 2009 ongebruikelijke activiteiten registreerden op het nucleaire testterrein van Noord-Korea, meldden Chinese functionarissen dat ze ''onzeker'' waren of ze dreigementen van Pyongyang over een nieuwe kernproef ''serieus'' moesten nemen. Enkele dagen later voerde Noord-Korea een kernproef uit.