MADRID - Ten zuiden van Bagdad zijn zaterdagavond zeven agenten van de Spaanse nationale inlichtingendienst gedood en één gewond geraakt toen hun konvooi werd aangevallen. Dat heeft de Spaanse minister van Defensie Frederico Trillo bevestigd.

Volgens een woordvoerder van de Spaanse troepen in Irak waren de acht Spanjaarden in twee auto's op de terugweg van een missie, toen ze ongeveer dertig kilometer ten zuiden van de hoofdstad werden aangevallen. Beide voertuigen vlogen in brand.

Spanje was één van de grootste voorstanders van de door de Verenigde Staten aangevoerde oorlog tegen Irak. Het neemt met 1300 militairen deel aan de coalitie die in het land patrouilleert.

Vorige maand werd een officier van de Spaanse inlichtingendienst doodgeschoten voor zijn woning in Bagdad. Een dag na de aanslag op het VN-hoofdkwartier in Bagdad overleed de Spaanse kapitein-ter-zee Manuel Martin Oar aan de verwondingen die hij daarbij had opgelopen.

Vorige maand werd een officier van de Spaanse inlichtingendienst doodgeschoten voor zijn woning in Bagdad.

Twee Japanners doodgeschoten

Bij de stad Tikrit in Irak zijn zaterdag twee Japanners doodgeschoten in een hinderlaag. Hun chauffeur, met een nog onbekende andere nationaliteit, raakte gewond. Dat heeft het Japanse ministerie van Buitenlandse Zaken gemeld op basis van informatie van de ambassade in Irak.

Een woordvoerder van het Japanse ministerie zei dat de identiteit van de gedode Japanners nog niet bekend was, maar dat het mogelijk diplomaten waren.

De aanslag komt op een moment dat Japan op het punt staat te beslissen over het zenden van militairen naar Irak. Een Japans inspectieteam heeft Irak twee weken lang bezocht.

Volgens Japanse kranten heeft de regering al besloten militairen te sturen naar het zuiden van Irak, waar de veiligheid volgens het inspectieteam stabieler is dan in de rest van het land. Tikrit, waar de twee Japanners werden gedood, ligt ten noorden van Bagdad.