MÜNCHEN - De Turkse islamitische terreurgroep IBDA-C, die zegt verantwoordelijk te zijn voor de jongste terreuraanslagen in Turkije, is ook actief in West-Europa. Dat blijkt uit een geheim rapport van het Duitse Bundeskriminalamt (BKA), waarop het ARD-programma ‘report München’ de hand heeft weten te leggen.

In het rapport staat dat het ‘Front van de islamitische strijders van het Grote Oosten’ in Europa ongeveer veertig leden heeft in Duitsland, Nederland, Frankrijk, Zweden en Zwitserland. In Duitsland zou de beweging in acht steden cellen hebben.

De Nederlandse inlichtingendienst AIVD maakte in 1998 melding van aanwezigheid van een IBDA-C-organisatie in West-Europa. In haar rapport schreef zij dat in Nederland toen geen formele structuren van de organisatie waren waargenomen, alleen enkele sympathisanten.

Honderden sympathisanten

Volgens het BKA zijn er in Duitsland enkele honderden sympathisanten van IBDA-C. Het BKA noemt de beweging “extreem bereid om geweld te gebruiken”. In april 2001 heeft IBDA-C een aanslag gepleegd op het Turkse consulaat in Düsseldorf. Zij zou dreigen met nieuwe aanslagen.

IBDA-C streeft naar een islamitische federatie. De extremisten van deze groepering gebruiken gewapend verzet om dit doel te bereiken. De radicale organisatie is sinds de jaren zeventig in Turkije actief. De IBDA-C beschouwt het bestaan van de Turkse republiek als illegaal.

Vroegere doelwitten

De terreurgroep heeft in het verleden met name gewelddadig geopereerd tegen kerken, journalisten, belangrijke zakenmensen en intellectuelen en tegen monumenten en beelden die de huidige Turkse staat symboliseren. Een van de beruchtste aanslagen van de groepering was brandstichting in een hotel in de stad Sivas in . Daardoor vielen 37 doden, onder wie een Nederlandse vrouw.

Legale cellen

De organisatie heeft een aparte structuur. Ze bestaat uit gescheiden legale en illegale cellen. De cellen vormen twee verschillende zogenoemde fronten. Het legale front verzorgt propaganda-acties. Daarbij valt te denken aan het publiceren van boeken en andere geschriften waarin de eigen denkbeelden worden vertolkt. Ook organiseren deze groepen legale bijeenkomsten en conferenties.

Illegale cellen

De illegale cellen zijn vaak groepjes van drie tot vijf personen. Zij handelen binnen de strategie van de organisatie. Uit veiligheidsoverwegingen worden de groepjes zeer klein gehouden. Ze opereren apart en weten niet van elkaars bestaan.

De Europese Unie heeft onlangs een verzoek van de Turken afgewezen om de IBDA-C als terroristische organisatie te kenmerken.