LONDEN - De Britse politie heeft mogelijk een samenzwering ontdekt voor een bomaanslag rond Kerstmis op een transatlantische vlucht met nieuw ontwikkelde, zeer geavanceerde explosieven. Dat berichtte The Times in zijn editie van zaterdag.

De politie heeft onlangs documenten gevonden en telefoongesprekken afgetapt waaruit zou blijken dat een aanslag werd voorbereid op een vliegtuig vanaf het vliegveld Heathrow naar New York rond de kerstdagen, wanneer het extra druk is. Er is geen bepaalde vlucht genoemd.

Plastic explosieven

Volgens de Britse veiligheidsdiensten hebben cellen van het terreurnetwerk al-Qaeda de laatste maanden een nieuwe dodelijk wapen ontwikkeld, waarbij gebruik wordt gemaakt van een mengeling van plastic explosieven. Die zijn makkelijk te verbergen in handbagage of in een schoen en zijn moeilijk te ontdekken met detectieapparatuur.

De veiligheidsdiensten onderzoeken nog steeds de explosieven die gevonden zijn in het huis van de 24-jarige Sajid Badat in Gloucester die donderdag werd gearresteerd. Het zou gaan om de substantie petn (pentaerythritol tetranitrate) die als ontsteking zou moeten dienen voor de plastic explosieven. Deze substantie is ook gevonden bij de terrorist Richard Reid die vlak voor de kerstdagen in 2001 met een schoenbom een vliegtuig probeerde op te blazen. Badat, een in Groot-Brittannië geboren moslimstudent, zou ook banden hebben met Reid.

De explosieven die bij hem gevonden zijn, zouden nog geavanceerder zijn en moeilijker te ontdekken dan die Reid bij zich had. De hoeveelheid bij Badat gevonden explosieven is volgens een functionaris gering, maar zou een vernietigend effect hebben in een kleine ruimte, zoals een vliegtuig.

Geen garantie

Veiligheidsdeskundigen waarschuwden dat zelfs de modernste detectors op de luchthavens niet de garantie kunnen bieden dat alle explosieven worden ontdekt. De directie van Heahtrow gaan de veiligheidsmaatregelen nog verder aanscherpen. Sinds de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten en de arrestatie van Reid zijn de veiligheidsmaatregelen al aanzienlijk verscherpt.