KABOEL - De internationale denktank International Crisis Group heeft een vernietigend oordeel gegeven over de oorlog die onder leiding van de Verenigde Staten wordt gevoerd in Afghanistan.

Dat staat in een rapport dat de denktank zondag publiceerde.

"Er is weinig bewijs dat de operaties het momentum van de opstandelingen hebben verstoord. De Taliban zijn actiever dan ooit en ze krijgen nog steeds onderdak en steun in Pakistan", aldus het rapport.

De onafhankelijke denktank stelt verder dat de Afghaanse regering van president Hamid Karzai zonder steun van buitenaf geen kans heeft om te overleven, terwijl de Amerikaanse president Barack Obama wil dat er in 2014 een einde komt aan alle grote gevechtsoperaties van Amerikaanse militairen in Afghanistan.

De kans dat het land in een burgeroorlog verzeild raakt zoals het die in de jaren 90 ook zag, is dan groot.

Corruptie

Het rapport is ook kritisch over de miljarden die de Afghaanse regering en de westerse landen spenderen aan de ontwikkeling van Afghanistan. Volgens de schrijvers ontstaan er concurrerende machtscentra door de geldstromen en wordt de corruptie aangewakkerd.

De International Crisis Group is een in Brussel gevestigde onafhankelijke vredesorganisatie, die voor een belangrijk deel gefinancierd wordt door westerse regeringen.