AMSTERDAM - Inbrekers blijken vaak na een bezoek aan een woning nog eens terug te komen. De inbreker komt een aantal weken later de nieuw aangeschafte waar van het verzekeringsgeld ook nog even ophalen. De politie in Amsterdam heeft sinds vorig jaar vijftien adviseurs voor inbraakpreventie die burgers de mores van het dievengilde onder de aandacht brengen.

Inbrekers lopen bij een tweede bezoek minder risico omdat de woning inmiddels bekend terrein is. De gloednieuwe spullen maken de woning nog eens extra aantrekkelijk. Inbrekers blijken vrijwel altijd het meest makkelijk toegankelijke huis uit te zoeken. Beter hang- en sluitwerk bewijst daarom al snel zijn nut, aldus de politie vrijdag.

In 2002 werd in de regio Amsterdam 7750 keer aangifte gedaan van diefstal uit huizen en inbraak. Met de inbraakpreventieadviseurs wil de politie dat cijfer terugdringen. Volgens een politiewoordvoerder is het vooral in de wintermaanden van belang dat bewoners nog eens kritisch naar de beveiliging van hun huis kijken.