DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag veertig maanden gevangenisstraf geëist, waarvan tien maanden voorwaardelijk, tegen een 32-jarige man uit Rijswijk wegens oplichting van en valsheid in geschrifte bij verzekeraar Delta Lloyd.

Met de praktijken van de man, die zich van 2005 tot 2008 zouden hebben voorgedaan, was volgens het OM ruim 4,5 miljoen euro gemoeid.

De man werkte in die periode als technisch manager bij de verzekeraar. In 2008 begon Delta Lloyd een intern onderzoek naar aanleiding van dubieuze facturen.

Facturen

Het onderzoek leidde tot aangifte tegen de verdachte De frauduleuze facturen zouden met behulp van aannemers tot stand zijn gekomen. Volgens het OM werden opdrachten vervalst en fictieve facturen ingediend. Delta Lloyd betaalde deze rekeningen. Via betalingen aan bv's kwam het geld bij hem terecht, aldus justitie.

In totaal ging het om zes vervalste opdrachten en 61 fictieve facturen. Naast de 32-jarige Rijswijker zijn er nog veertien verdachten in de zaak.

Met negen van hen, allen aannemers, heeft justitie voor forse bedragen geschikt. Daarbij heeft het OM de voorwaarde gesteld dat deze verdachten een schaderegeling met Delta Lloyd zouden treffen. Zes andere aannemers moeten volgende week voor de rechter verschijnen.

Hoofdverdachte

De man uit Rijswijk geldt als hoofdverdachte. Justitie verwijt hem dat hij zijn functie bij Delta Lloyd bijna drie jaar lang heeft misbruikt voor zijn eigen gewin. Van het vergaarde misdaadfortuin schafte hij luxegoederen aan en liet hij verbouwingen uitvoeren in privépanden.

De verdachte heeft verklaard dat hij in veel gevallen niet wist dat de facturen niet klopten. De rechtbank doet uitspraak op 10 december.