ROTTERDAM - Gezinnen met een inkomen lager dan 120 procent van het minimumloon krijgen geen woning meer aangeboden binnen de stadsgrenzen van Rotterdam. Dat staat in het concept van het gemeentelijke actieprogramma ‘Het cement van de Stad’. Dat meldde de Volkskrant zaterdag.

Het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam presenteert het definitieve plan maandag. Om sociale problemen in de gemeente aan te pakken, wil het stadsbestuur de Huisvestingswet wijzigen. Zo moet in probleemwijken met veel goedkope woningen voorrang worden gegeven aan woningzoekenden met een hoog inkomen in plaats van aan mensen met lage lonen. Daartoe zal de gemeente proberen strakke afspraken te maken met de woningcorporaties.

Asociale huurders

Ook wil de gemeente de mogelijkheid krijgen om asociale huurders uit hun woning te zetten. Notoire overlastgevers zouden volgens de Volkskrant riskeren hun uitkering te verliezen. Panden van malafide huisbazen die aan illegalen verhuren, moeten verbeurd worden verklaard. Mensen die daardoor op straat komen te staan zouden terecht kunnen in grootschalige opvang.

Noodwetgeving

Om het weren van kansarmen juridisch mogelijk te maken wil het college, waarin CDA, VVD en Leefbaar Rotterdam zijn vertegenwoordigd, een noodwetgeving voor probleemwijken. Daarvoor is medewerking nodig van de regering en Tweede Kamer. Dat geldt ook voor de voorgestelde wijziging van de Huisvestigingswet.

De Rotterdamse PvdA, in de havenstad de grootste oppositiepartij, wilde zaterdag niet reageren op de berichtgeving.