CAIRO/JERUZALEM - De VS blijven werken met de Palestijnse Autoriteit van Yasser Arafat, "de gekozen leider van het Palestijnse volk". Dit heeft de Amerikaanse onderminister William Burns, belast met het Midden-Oosten, woensdag in Caïro gezegd.Burns had er een onderhoud met de Egyptische president Mubarak.

Amerikaanse leiders hadden de afgelopen weken felle kritiek op Arafat. Zij leken zich kennelijk vierkant achter de Israëlische regering-Sharon op te stellen. Naar verluidt wil Sharon donderdag de Amerikaanse president Bush ervan overtuigen dat Arafat buiten spel staat en er andere Palestijnen zijn om mee te praten.

Peres uit kritiek

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Peres uitte woensdag voor de radio in Israël kritiek op Sharons politiek. Hij zei "te betwijfelen of er voor Israël een mogelijkheid is een alternatief voor het leiderschap van de Palestijnen te vinden".

Sloop

Ondertussen zijn in het bezette Oost-Jeruzalem drie huizen van Palestijnen gesloopt. Volgens de gemeente werden ze zonder de benodigde vergunningen gebouwd en waren de panden nog niet bewoond. Door tussenkomst van een rechter zouden twee andere panden voorlopig voor de bulldozers zijn gered

De Palestijnse functionaris belast met Jeruzalem, Sari Noussaibeh, heeft woensdag de internationale gemeenschap opgeroepen duidelijk stelling te nemen tegen de voortdurende schending van de mensenrechten van de Palestijnen. Die krijgen geen of nauwelijks bouwvergunningen. De Israëli's slopen regelmatig zonder de juiste vergunningen gebouwde woningen van Palestijnen met name in bezet Jeruzalem.

/DOSSIERMidden-Oosten