AMSTERDAM - Burgers in Rotterdam worden naar alle waarschijnlijkheid vanaf 1 september met een mobiele scanner doorgelicht op het bezit van wapens en drugs. Dat schrijft het Algemeen Dagblad dinsdag. De politie zal met de scanner - vergelijkbaar met de scanners voor bagagecontrole op Schiphol - kleding en tassen controleren.
Algemeen Dagblad

Vanaf 1 september mogen burgemeesters bij verstoring van de openbare orde gebieden aanwijzen waar preventief mag worden gefouilleerd. Daar is dan geen concrete aanwijzing van strafbare feiten voor nodig. Rotterdam wil actief gebruik maken van die mogelijkheid.

De gemeente Rotterdam hoopt met het 'doorlichten' vooral de drugsoverlast rond de Kruiskade bestrijden. Sinds 1 augustus, hield de politie daar 195 verdachten aan voor openlijk drugsgebruik of geweld. In drie weken tijd onderschepte de politie 994 zakjes cocaïne en heroïne, drie vuurwapens, drie peppersprays, een stroomstootwapen en 23 messen. Zeker 288 mensen werden uit het gebied verwijderd wegens overlast.

Ook Roermond is van plan de mobiele scanner in te voeren. De Limburgse gemeente wil zo het terugkerende geweld in het uitgaanscentrum beteugelen.

De wet komt voort uit een voorstel van het CDA. In november 1999 zette de politie de door vuurwapengeweld geteisterde Rotterdamse Millinxbuurt twee uur lang af: iedereen die erin of eruit wilde werd gefouilleerd. De rechter oordeelde later dat dat niet had gemogen.