BELFAST - De Democratische Unionistische Partij (DUP) van de radicale dominee Ian Paisley heeft de regionale verkiezingen in Noord-Ierland gewonnen. Dat bleek vrijdagavond uit de door de BBC gepresenteerde voorlopige uitslagen. De Noord-Ieren konden woensdag hun stem uitbrengen voor de regionale Assemblee. De DUP is verklaard tegenstander van het Goede Vrijdag-akkoord en eist dat het wordt opengebroken.

De DUP heeft meer zetels behaald dan de gematigde protestantse Unionistische Partij (UUP) van voormalig premier David Trimble. Zoals peilingen bij stembureaus donderdag al voorspelden, hebben ook de katholieke kiezers voor de harde lijn gekozen. De aan het verboden Iers Republikeins Leger IRA gelieerde partij Sinn Fein eindigde voor de gematigde katholieke Sociaal-Democratische Arbeidspartij (SDLP).

Goede Vrijdag-akkoord

Na telling van alle stemmen stond de DUP op dertig van de 108 zetels. Sinn Fein had 24 zetels in de Assemblee. De gematigde UUP en de SDLP kunnen rekenen op respectievelijk 27 en achttien zetels, meldde de BBC.

UUP-leider David Trimble zei dat Paisley's partij de kiezers heeft bedrogen door de suggereren dat er in plaats van het Goede Vrijdag-akkoord andere afspraken zouden kunnen worden gemaakt. "Zij hebben gezegd dat zij ervoor konden zorgen dat er een ander akkoord zou komen waar niet van die rare dingen in zouden staan. Maar dat kunnen zij niet waarmaken en dat zal zeer snel duidelijk worden."

Paisley heeft steeds geweigerd met Sinn Fein samen te werken. Hij wil het Goede Vrijdag-akkoord openbreken, omdat dat in zijn ogen te veel concessies aan de katholieken doet. Als uitvoering van de overeenkomst niet mogelijk is, kan Londen ervoor kiezen het bestuur van de provincie in eigen hand te houden. Het Noord-Ierse zelfbestuur werd ruim een jaar geleden opgeschort.

Vrede

De Britse premier Blair en zijn Ierse collega Ahern hebben vrijdag drie kwartier met elkaar over Noord-Ierland gesproken. Na afloop zei Ahern dat de "principes en de betekenis van het Goede Vrijdag-akkoord niet veranderen. Dit is een internationale overeenkomst en niet het onderwerp voor nieuwe onderhandelingen. Maar wel voor een herziening, en die komt nadat de verkiezingen voorbij zijn."

De Amerikaanse presidentiële veiligheidsadviseur Condoleezza Rice had de winnaars van de verkiezingen alvast opgeroepen het Goede Vrijdag-akkoord te respecteren en het belang ervan te erkennen. "Ik ben ervan overtuigd dat het Ierse volk echt vrede wil, nu het een voorproefje daarvan heeft gehad."