BERLIJN - De Duitse bevolking heeft vrijdagavond Konrad Adenauer uitverkoren als de 'beste Duitser' aller tijden. Dat bleek tijdens de finale van het ZDF-televisieprogramma Unsere Besten. In totaal hebben 1,8 miljoen Duitsers een stem uitgebracht. Adenauer (1876-1967) was van 1949 tot en met 1963 de eerste kanselier van de Duitse Bondsrepubliek. Op de tweede plaats eindigde kerkhervormer Martin Luther, Karl Marx kwam op de derde plek.

De ZDF had eind augustus een lijst met namen van driehonderd personen opgesteld, waaruit de mensen konden kiezen. Na enkele voorrondes bleven tien kandidaten over voor de finale van vrijdagavond.

De eerste componist in de lijst is Johann Sebastian Bach, die met een zesde stek de schrijver Johann Wolfgang von Goethe net voor blijft.

Hitler

Naast Adenauer staan er nog twee andere staatslieden in de toptien. Oud-bondskanselier Willy Brandt is vijfde. Hij staat achter twee verzetsstrijders tegen Hitler, Sophie en Hans Scholl. Voormalig rijkskanselier Otto von Bismarck is negende. Net achter uitvinder Johannes Gutenberg en voor Albert Einstein.

De ZDF had het idee om de verkiezing van de beste Duitser te houden van de Britse BBC overgenomen. Staatsman Winston Churchill won die verkiezing in Groot-Brittannië. Zijn Duitse rivaal tijdens de Tweede wereldoorlog, Adolf Hitler, was voor de Duitse verkiezing door de ZDF van deelname uitgesloten.