MONTIJO - De Koninklijke Marine werkt deze dagen op de Atlantische Oceaan mee aan een zoekactie naar twee vermiste Nederlandse zeezeilers. Dat meldde een woordvoerder van de marine vrijdagavond.

De twee zijn Hein Bart en Jan Jaap Toxopeaus. Zij waren met hun zeilschip de Wells-Dragon onderweg van de Verenigde Staten naar Nederland. Sinds 3 november, de zeilers voeren toen bij de Portugese eilandengroep de Azoren, is er niets meer van hen vernomen.

Het luchtverdedigings- en commandofregat Hr. Ms. De Zeven Provinciën voert sinds woensdag proeflanceringen met het nieuweluchtverdedigingssysteem uit. Dat gebeurt op de Atlantische Oceaan in de buurt van de Azoren. Uitvalsbasis is de haven van Montijo in Portugal.

Samen met Duitsland is Nederland het eerste land ter wereld met een dergelijk systeem. De marine is min of meer toevalligerwijs betrokken geraakt bij de zoektocht naar de zeezeilers. "We doen dit boven op onze normale taken", aldus de marine-zegsman.

Bij de proeflanceringen zijn ook de Hr. Ms. Van Speijk en een Orion- patrouillevliegtuig betrokken. Dit vliegtuig heeft een vliegbereik van ruim 9200 kilometer, vliegt 600 kilometer per uur en kan dus een enorm gebied bestrijken. De inspanningen van de marine leverden vrijdag nog geen resultaat op.