DEN HAAG - Het kabinet steekt 52 miljoen euro in het sterrenkundig instituut Astron in Dwingeloo voor het zogenoemde Lofar-project. Dat heeft de ministerraad vrijdag besloten. Met de toekenning van de subsidie is het nu zeker dat Lofar gebouwd gaat worden in Nederland, aldus algemeen directeur Eugène de Geus van Astron.

Het project behelst de bouw van 's werelds grootste radiotelescoop. Daartoe worden, verspreid over heel Nederland en een deel van Duitsland en Denemarken, 5000 antennes geïnstalleerd. Deze antennes staan door middel van snelle internetverbindingen in contact met de kern van Lofar, een krachtige computer in de gemeente Borger-Odoorn (Drenthe).

Prille begin heelal

Het idee voor Lofar is ontstaan uit de ambitie van Nederlandse sterrenkundigen om het prille begin van het heelal waar te nemen. Daarvoor is een radiotelescoop nodig die honderdmaal gevoeliger is dan reeds bestaande telescopen.

De kosten van het project bedragen in totaal 148 miljoen euro. Behalve het Rijk, leveren achttien organisaties binnen het Lofar-consortium een financiële bijdrage. Astron heeft inmiddels een begin gemaakt met de aanleg van de eerste antennes bij het Drentse Exloo. Begin december wordt daar proefgedraaid. Astron verwacht de eerste resultaten van de proeven nog voor het einde van dit jaar.