DEN HAAG - Het kabinet is akkoord gegaan met de plannen van minister De Graaf (Bestuurlijke Vernieuwing) voor een nieuw kiesstelsel. Dat heeft de bewindsman vrijdag na afloop van de ministerraad gezegd.

Het nieuwe kiesstelsel houdt in dat stemgerechtigden twee stemmen krijgen, een landelijke en een regionale. De zetelverdeling in de Tweede Kamer wordt bepaald door de landelijke stemmen, de samenstelling van de fracties voor een belangrijk deel door de regionale stemmen.

Maximaal de helft van de 150 Kamerzetels komt uit de districten. Het kunnen ook minder zetels zijn, als er in districten niet voldoende stemmen zijn uitgebracht. Uitgangspunt voor De Graaf is dat er een sterkere band komt tussen kiezers en de volksvertegenwoordiging in Den Haag.

Vorige week kwamen de plannen er nog niet doorheen, omdat er op enkele 'technische punten' nog onduidelijkheid was. Dat is nu opgelost.

De Graaf zei vrijdag dat er eensgezindheid was over zijn voorstel en dat hij er vertrouwen in heeft dat de Tweede Kamer er ook mee zal instemmen.