HAGEN - De rechtbank in Hagen gaat in principe op 8 december verder met de behandeling van de zaak tegen de Nederlandse oorlogsmisdadiger Herbertus Bikker. Volgens een woordvoerder van de rechtbank is de gezondheid van de 88-jarige Bikker zo verbeterd dat het proces kan worden vervolgd, zo zei hij vrijdag.

Bikker wordt door het Openbaar Ministerie in Hagen vervolgd voor de moord op verzetsman Jan Houtman in november 1944. Bikker was bewaker van kamp Erica in Ommen.

Ziekte

De rechtbank onderbrak het proces begin november voor een paar weken wegens ziekte van de verdachte. De woordvoerder wees er vrijdag echter op dat de toestand van Bikker, gezien zijn leeftijd en ziektebeeld, snel kan veranderen. De rechtbank is van plan 8 december verder te gaan met het voorlezen van oude stukken. Op 10 december hoopt de rechtbank opnieuw getuigen te horen.

Alleen als het OM kan aantonen dat het om een moord gaat, kan de oud-SS'er worden veroordeeld. Bikker werd na de oorlog in Nederland tot levenslang veroordeeld, onder meer voor doodslag op Houtman. Hij ontsnapte echter in 1952 uit de Koepelgevangenis in Breda en vluchtte naar Duitsland.