LONDEN - Vriend, maatje of kennis. Tel ze maar zorgvuldig. Van de 33 vrienden die iemand nu heeft, is er over een paar jaar nog maar een handvol over. Ieder mens krijgt in zijn leven 396 vrienden. Per periode zijn dat er gemiddeld 33, maar daar blijven er dus maar weinig van over. Dat blijkt uit een onderzoek, vrijdag gepubliceerd in The Times.

Onderzoekers bekeken in opdracht van het internetberichtensysteem MSN van Microsoft het gemiddelde vriendennetwerk van de mens. Het rapport heet Anatomy of Modern Friendship. De groep van 396 slinkt door sterfte, ruzies en desinteresse. Van de 33 vrienden die een persoon momenteel heeft, blijven er uiteindelijk zes over die je zou kunnen omschrijven als 'goeie vriend'. Die persoon vertrouw je en is er als je hem of haar nodig hebt.

Overigens zien vrouwen elke 3,5 dagen een vriend of vriendin en mannen elke vijf dagen. Vrouwen zijn kieskeuriger dan mannen. Mannen zeggen in het algemeen dat ze meer vrienden hebben dan vrouwen, maar ze zien ze veel minder.

De onderzoekers kwamen tot vier soorten vriendschap. De 'werkers' voor wie vrienden veel betekenen, de 'snoeiers' die vrienden net zo snel laten vallen als dat ze ze maken, de 'oogsters' met een vaste groep vrienden die ze evenwel vaak maanden niet spreken en tenslotte de 'verzamelaars' die het snel aanleggen met velen, maar er dan weinig energie meer in stoppen.

Gevaarlijkste leeftijd voor een vriendennetwerk is het dertigste levensjaar. Mensen gaan dan uit huis, of samenwonen. Een vriendschap komt nog meer onder druk te staan als er kinderen komen. Een beste vriend is niet iemand die je het meeste ziet, maar iemand aan wie het vaakst denkt, stellen de onderzoekers.