ALMELO - Criminelen die hun werkterrein naar het platteland verleggen omdat de politie hier vaak minder snel ter plaatse is, krijgen in Twente hogere straffen. Het Openbaar Ministerie (OM) in Almelo eist bij woninginbraken en autokraken een tot enkele maanden extra.

Ook de rechters in Almelo wegen deze tactiek als verzwarende omstandigheid mee bij de vonnissen. "Het gaat om enkele tientallen gevallen per jaar", zei persofficier G. Dam van het OM in Almelo vrijdag. Het zijn vooral inbrekers uit het westen van het land en incidenteel uit het buitenland die bewust hun slag op het platteland slaan. Ze komen vaak via de snelweg A1 die van Amsterdam via Hengelo naar Duitsland loopt en zijn vervolgens weer snel vertrokken.

Politierechter L. Vogel veroordeelde deze week twee Amsterdammers voor een inbraak in het postkantoor van Rijssen tot vier maanden onvoorwaardelijk. De rechter gaf daarbij aan het acceptabel te vinden dat de streek zichzelf 'beschermt' door hoger te straffen.

Deal

"Het is niet zo dat we als rechters onderling afspraken maken, of een deal sluiten met het OM. We beoordelen elk geval afzonderlijk, waarbij we niet schromen om hoger te vonnissen dan de richtlijnen", zei de Almelose persrechter J. Inden. Het OM zet bij een aanhouding van professionele criminelen die bewust naar het platteland komen de inbrekers ook sneller achter de tralies.

De Raad voor de Rechtspraak is niet tegen de hogere straffen, zo lang er maar geen vaste afspraken tussen OM en rechtbank worden gemaakt. " De rechters beoordelen elk geval afzonderlijk", aldus een woordvoerster. "Dat daarbij rekening wordt gehouden met verzwarende omstandigheden, omdat de criminelen bewust 'misbruik' maken van het platteland is legitiem."

Zij wijst bovendien op het maatschappelijk belang. Volgens de woordvoerster worden om die reden door de rechtbank in Haarlem dieven die argeloze reizigers op Schiphol beroven ook harder aangepakt.