AMSTERDAM - Onderzoekers van de Cleveland-kliniek in de Verenigde Staten hebben een gen ontdekt dat de dragers ervan een verhoogde kans geeft op het krijgen van een hartaanval. Dat meldt het wetenschappelijk tijdschrift Science vrijdag.

Het gen, dat MEF2A is gedoopt, speelt een rol bij de bescherming van aders tegen dichtslibben, een van de hoofdoorzaken van hartaanvallen. Als het gen gemuteerd is, valt die bescherming weg met alle gevolgen van dien. De onderzoekers van de Cleveland-kliniek ontdekten de gemuteerde versie van MEF2A bij verschillende generaties van een familie in de staat Iowa, die al decennia lang wordt geteisterd door hartproblemen.

Dit is het eerste hartaanval-gen, zei dr. Eric J. Topol, het hoofd van de onderzoeksgroep. Iedereen die dit gemuteerde gen heeft, is gedoemd dezelfde hartproblemen te krijgen.

Er is nog veel onderzoek nodig om te bepalen of MEF2A ook een rol speelt bij hartproblemen bij mensen die geen deel uitmaken van de familie uit Iowa, voor wie de mutatie van het gen erfelijk is. Het gen maakt eiwitten voor andere genen en Topol zei uit te gaan zoeken of de activiteit van de genen samen in verband gebracht kan worden met hartproblemen.