OTTAWA - De Canadese televisiemaker Vivian Bellaar Spruyt is op zoek naar filmpjes, dagboeken en ooggetuigenverslagen die door Nederlanders zijn gemaakt tijdens de bezetting in de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding door de Canadezen. Doel is de geschikte fragmenten volgend jaar te gebruiken in een documentaire ter gelegenheid van de 60e verjaardag van D-Day.

Deze documentaire wordt een drie uur durend programma dat in opdracht van Canada's nationale omroep CBC wordt samengesteld door YAP Lost Archives Productions. Aan de hand van fragmenten uit persoonlijke dagboeken, getuigenissen, foto's en amateurfilms zal de betrokkenheid van Canada bij de bevrijding van Europa in 1944 en worden belicht.

Vivian Bellaar Spruyt is zelf dochter van een Canadese militair die bij de bevrijding van Nederland betrokken was. Ze is vooral op zoek naar kleurenfilmpjes uit de oorlogsjaren. Canadese soldaten, zowel in actie als tijdens verlof, hebben de voorkeur, maar het kunnen ook beelden zijn van de bezetting zelf en hoe de Nederlanders die tijd doorkwamen. Via de vereniging van Nederlanders in Ottawa, Dutch Canadian Association, heeft ze contact gezocht met de Nederlandse gemeenschap.