LONDEN - De politie van Londen heeft automobilisten opgeroepen hun wagen ook tijdens het rijden af te sluiten en hun routes vooraf zorgvuldig vast te stellen. De Britse hoofdstad wordt volgens politiecommandant Sir John Stevens geplaagd door een explosie van de straatcriminaliteit. De plegers zijn volgens hem "arrogant, grof en gewelddadig".

Als automobilisten botsen op een andere wagen waarvan de bestuurder agressief reageert, wordt hun aangeraden in hun auto te blijven en zonodig naar het dichtstbijzijnde politiebureau te rijden. Binnen een week is in de Britse hoofdstad een automobilist doodgeslagen en zijn drie luxe wagens met geweld gekaapt.

Daling toerisme

De golf van straatcriminaliteit komt op een slecht moment. Na de aanslagen in Washington en New York is het aantal toeristen dat naar Londen komt, sterk gedaald. De inkomsten uit het toerisme gingen in 2001 met 20 procent naar beneden in vergelijking met een jaar daarvoor. Vooral Amerikanen en Japanners laten de Britse hoofdstad links liggen.

Volgens de politie heeft de toename van de criminaliteit ook met de aanslagen van 11 september te maken. Als gevolg daarvan werden veel agenten van de surveillance gehaald en ingeschakeld bij de bewaking van gebouwen die het doelwit van een terroristische aanslag zouden kunnen zijn.