BRUSSEL - Nederland moet de strafmaat verhogen voor mensen die minder dan dertig gram drugs verhandelen. Het maximum gaat van een maand naar een jaar.

Dat is het gevolg van een akkoord donderdag van de Europese ministers van Justitie om de maximumstraffen voor drugshandel gelijk te trekken. Verkoop van kleine hoeveelheden drugs wordt nu in Nederland relatief licht bestraft.

Vooral Frankrijk en Zweden hadden de strafmaat liever tot anderhalf jaar opgetrokken. Minister Donner (Justitie) heeft die landen echter tevreden gesteld met de toezegging het drugstoerisme te ontmoedigen.

Rechtsverdragen

De strafmaat van anderhalf jaar was voor Donner te hoog: dan zouden coffeeshops onder bepaalde internationale rechtsverdragen vallen en konden andere landen zich ermee bemoeien.

Donner verwacht dat er door het akkoord weinig verandert in de Nederlandse praktijk. "Als mensen door de hogere strafmaat afzien van drugs is dat winst", zei hij met een knipoog. "Maar wat betreft de vervolging door justitie verandert er niet veel." Nu doet justitie weinig aan de kleine handel in softdrugs, bijvoorbeeld vanuit coffeeshops.

Drugstoerisme

De toezegging het drugstoerisme te ontmoedigen, zegt Donner al eerder in praktijk te hebben gebracht. Hij heeft vorige maand de coffeeshops gevraagd om alleen nog aan landgenoten te verkopen. Coffeeshops maakten daarop plannen voor een regeling waarbij ze alleen aan leden verkopen. Donner zei bovendien dat het drugstoerisme uit Frankrijk al effectief is bestreden. "Wat we nog niet onder de knie hebben, zijn de drugstoeristen naar de steden oostelijk van de Maas, zoals Venlo. Daar moeten we verdere afspraken over maken met Duitsland."

Coffeeshops

Donner verdedigde de Nederlandse coffeeshops, door te zeggen dat er in andere landen ook drugs worden verkocht. Dat gebeurt daar niet in herkenbare winkels, maar de hoeveelheden zijn soms minstens even groot. "Het eigen gebruik wordt daar ook niet bestraft", aldus Donner. "Nederland is een stapje verder gegaan door ook de verkoop voor eigen gebruik te gedogen. Mede hierdoor vallen er in ons land aanzienlijk minder drugsdoden dan in andere landen." Donner wees er verder op dat het aantal coffeeshops in grote steden afneemt.

De Europese maximumstraf voor drugshandel komt te liggen tussen een en drie jaar cel. Als het echter gaat om erg veel of erg schadelijke drugs, wordt het tussen vijf en tien jaar cel. Bij een criminele organisatie is de maximumstraf tien jaar. Door de maximumstraffen gelijk te trekken hopen de ministers te voorkomen dat de dealers zich verplaatsen naar het EU-land met de laagste straffen.