GRONINGEN - De 37-jarige T.H. uit het Groningse Wagenborgen is donderdag voor de rechtbank in Groningen wegens moord veroordeeld tot vier jaar celstraf. De man doodde in juni zijn 35-jarige echtgenote met een serie bijlslagen. De rechtbank acht bewezen dat sprake is van moord.

De veroordeelde heeft 'een duidelijke wil gehad om te doden', oordeelt de rechter. "Er zijn momenten van bezinning geweest, er is bovendien bewust gehandeld en niet naar alternatieven gezocht."

De rechtbank hield er bij de veroordeling rekening mee dat H. ten tijde van de moord verminderd toerekeningsvatbaar was, zo hadden deskundigen vastgesteld. Daarom is de strafmaat aanzienlijk lager dan de rechtbank gewoonlijk voor moord passend acht. Het vonnis is conform de eis.

Het motief was een buitenechtelijke relatie die de vrouw via 'chatten' op internet had opgedaan. In zijn enorme woede sloeg H., nadat hij de vrouw 's nachts in de slaapkamer in haar slaap had gedood, de bijl in de monitor van de computer waarmee zij op internet chatte. H. bekende zijn daad direct na zijn aanhouding, kort na het huiselijke drama.