TUNCELI - De Koerdische Arbeiderspartij PKK besluit binnen enkele dagen tot een naamsverandering. De wijziging moet aangeven dat de PKK zijn doel, een onafhankelijk Koerdistan, alleen nog met politieke middelen wil bereiken. Dat meldde een Koerdische satellietzender dinsdag.

PKK-leider Öcalan werd in 1999 gearresteerd en ter dood veroordeeld. Hij heeft zijn aanhangers sindsdien opgeroepen de wapens neer te leggen. Daaraan is voor een heel belangrijk deel gehoor gegeven. "Sinds de aanslagen van 11 september zijn nieuwe internationale oplossingen noodzakelijk. De hele wereld is veranderd, vooral in het Midden-Oosten", aldus de verklaring van de PKK.

Turkije beschouwt de PKK als een terroristische organisatie. Pogingen van Ankara om de PKK op een Europese terroristenlijst te krijgen faalden evenwel. Naar verluidt zal de PKK voortaan Democratische Republiek Partij of Koerdistan Vrijheid Partij gaan heten. Een eventuele hervatting van de gewapende strijd in de toekomst is volgens de PKK-verklaring niet uitgesloten.