KABUL - Afghanistan gaat bijna veertig jaar terug in de tijd. Door de invoering van de zonnekalender in plaats van de maankalender leven de Afghanen nu niet meer in het jaar 1423, maar in 1381.

De maatregel is dinsdag afgekondigd door interim-premier Karzai, zo meldde de Afghaanse televisie. Afghanistan gebruikte tot 1999 (onze jaartelling) ook al de zonnekalender, die uitgaat van de cyclus van de zon. Deze kalender wordt in alle westerse landen gehanteerd.

De Taliban voerden in 1999 de door veel moslims gebruikte maankalender in, waarbij elke nieuwe maan een nieuwe maand inluidt. Uit praktische overwegingen gebruiken veel moslimlanden beide kalenders naast elkaar.

De islamitische jaartelling begint in 622, het jaar dat de profeet Mohammed naar Medina trok.

De vlag

Het Afghaanse interim-bewind onder leiding van Hamid Karzai heeft dinsdag nieuwe stappen gezet om zijn verwoeste land weer enigszins een 'normaal' aanzicht te geven. Tijdens een snijdend koude dag vol ceremonieel vertoon werd onder meer de nieuwe nationale vlag gehesen boven het presidentieel paleis. Bovendien werd de grondwet van 1964 afgestoft en van kracht verklaard.

Karzai sprak van een nieuw tijdperk. "Ik hoop dat mijn land voor altijd vrede zal hebben. Ons volk heeft veel problemen gekend maar we moeten de handen ineen slaan en het land weer opbouwen", aldus de imterim-premier. De nieuwe nationale vlag draagt ook een spreuk: 'Er is geen andere God dan Allah, Mohammed is de boodschapper van Allah'.