LAGOS - Bij de stammenstrijd tussen Hausa's en Yoruba's in de Nigeriaanse havenstad Lagos zijn de afgelopen vier dagen ruim honderd mensen omgekomen. Zeker 430 gewonden zijn naar een ziekenhuis gebracht. Aan het eind van de dag kon het Nigeriaanse leger dinsdag een einde maken aan de onlusten. Dit heeft het Nigeriaanse Rode Kruis gezegd.

Militairen en politieagenten zochten in Mushin naar deelnemers aan de rellen. Verdachten moesten op hun knieën zitten en werden onder bedreiging van een vuurwapen ondervraagd.

Hausa's en Yoruba's raakten dinsdagmorgen slaags met elkaar in Mushin, een buitenwijk van Lagos. De meeste Nigerianen vluchtten uit de wijk, maar keerden toen het wat rustiger was geworden terug om hun bezittingen op te halen.

Ze kregen van militairen het bevel onmiddellijk weer te vertrekken. Zo'n 3000 mensen ontvluchtten het vervallen district en zochten een onderkomen in een tijdelijk kamp, aldus het Rode Kruis.

Lagos is de afgelopen drie jaar al twee keer eerder opgeschrikt door gevechten tussen de overwegend islamitische Hausa's en de voor het merendeel christelijke Yoruba's. Duizenden mensen zijn de afgelopen dagen op de vlucht gejaagd. Vooral Hausa's zijn de stad massaal ontvlucht.

De onlusten zouden dit keer in gang zijn gezet door berichten dat een Yoruba-jongere zijn behoefte had gedaan naast een moskee van Hausa's.

/NIEUWSDuizenden vluchten voor stammenstrijd Nigeria