ROTTERDAM - Een 41-jarige inwoner van Spijkenisse is woensdagmiddag op het Noordzeestrand bij de Maasvlakte om het leven gekomen tijdens het kitesurfen. Dat meldde een woordvoerster van de politie in Rotterdam. Kitesurfen is een sport waarbij de surfer zich met behulp van een grote vlieger over en boven het water verplaatst.

De man verloor rond 13.00 uur door nog onbekende oorzaak de controle over zijn vlieger en werd in een tijdsbestek van enkele seconden tegen een houten paal op het strand geslingerd. Inzet van onder meer de traumahelikopter mocht niet meer baten. De man overleed ter plaatse aan zijn verwondingen. De houten palen markeren een naastgelegen beschermd vogelgebied.

Ooggetuigeverslag

Het dodelijke ongeval is hét onderwerp van gesprek op de internetsites van de Nederlandse Kitesurfgemeenschap. Op www.kitehigh.nl staan foto's van Ronald, een ooggetuigeverslag van het ongeval en is een condoleanceregister ingericht. Op discussiefora hebben inmiddels honderden mensen gereageerd op de dood van de kitesurfer.

"Iedereen is geschokt door deze gebeurtenis", zegt Hans Konermann, ex-voorman van de Nederlandse Kitesurf Vereniging. Konermann bevestigt dat het slachtoffer Ronald Verspoor is, een kitesurfinstructeur uit Spijkenisse. "Via ooggetuigen heb ik begrepen dat het gebeurde toen hij nog op de wal was. Hij moet een fout hebben gemaakt, toen hij zijn board wilde pakken. Opeens werd zijn vlieger door de wind gegrepen, waarna hij binnen 1 à 2 seconden tegen de paaltjes werd gesmeten."

Noodlottig

Verspoor was een zeer ervaren kitesurfer. Als instructeur voldeed hij volgens Konermann aan alle eisen die het Koninklijk Nederlandse Watersportverbond (KNWV) stelt. Sinds 2000 bestaat er een certificatieysteem voor kitesurfopleidingen. De scholen die voor erkenning in aanmerking willen komen, worden volgens de KNMV nauwgezet gecontroleerd.

Overigens gaf Verspoor woensdagmiddag geen les. "Dit is een heel erg vervelend ongeval dat iedereen had kunnen overkomen", stelt Konermann. "Die paaltjes zijn hem noodlottig geworden. Als ze er niet hadden gestaan, was hij waarschijnlijk niet eens gewond geraakt."

In Nederland zijn naar schatting 8500 kitesurfers actief, tegen .000 in de hele wereld. Volgens Konermann is het dit jaar wereldwijd voor zover nu bekend een keer eerder voorgekomen dat een kitesurfer door een ongeval om het leven kwam. Konermann: "Eigenlijk gebeurt er relatief weinig. Tijdens het fietsen kun je ook vallen en overlijden."