WEERT/EINDHOVEN - De vier jongeren, die de politie dinsdag op het station in Weert heeft aangehouden, blijken al wekenlang treinreizigers te terroriseren met racistische leuzen. Die riepen ze om via de boordintercom in de intercity Eindhoven-Weert, meldde een woordvoerder van NS Reizigers in Eindhoven woensdag.

De jongeren maakten de afgelopen weken bij herhaling gebruik van de intercity en wisten met een nagemaakte sleutel in het kastje te komen waar de intercom staat. Ze riepen daarbij leuzen als "Hamas Hamas, alle Joden aan het gas", en verder allerlei voor vrouwen vernederende uitingen. De vier (15, 17, 18 en 19 jaar) wensten voorafgaand aan hun door de hele trein hoorbare tirade afgelopen dinsdag eerst alle moslims in de trein een fijn suikerfeest.

De NS zette dinsdag een 'vliegende ploeg' conducteurs op de trein om aan de al weken durende terreur een eind te maken. Die conducteurs betrapten de jongeren op heterdaad. Volgens de woordvoerder van de NS gaat het hier om een incident. De vier zijn inmiddels op vrije voeten gesteld. Ze moeten zich voor de rechter verantwoorden wegens ordeverstoring en discriminatie.