DEN HAAG - De speciale regeling voor chronisch zieken en gehandicapten kan nooit een volledige compensatie van de bezuinigingen zijn. Dat is ook nog nooit beloofd. Dat zei minister Hoogervorst (Volksgezondheid) woensdag in de Tweede Kamer tijdens de behandeling van de begroting volksgezondheid 2004.

De Tweede Kamer wil weten wat die regeling in de praktijk voor chronisch zieken en gehandicapten betekent. Volgens de koepelorganisatie voor chronisch zieken en gehandicapten schieten zij er niet veel mee op, benadrukte de PvdA. Volgens Hoogervorst kunnen mensen met de laagste inkomens een kwart tot de helft van hun ziektekosten terugkrijgen via belastingaftrek of via een nieuwe speciale regeling.

De minister hield de Tweede Kamer voor dat de maatregel over het algemeen positief uitwerkt voor minima en mensen met een AOW. Hij gaf echter ook toe dat bij die berekening de verhoging van de eigen bijdrage voor de thuiszorg niet is meegenomen. "Dat kan voor -plussers best hard aantikken." Ook erkende de minister dat dit voor chronisch zieken niet per definitie een oplossing biedt, omdat zij nog door meer bezuinigingsmaatregelen van het kabinet getroffen worden.

GroenLinks, de PvdA, ChristenUnie, SGP en het CDA namen geen genoegen met die uitspraak. Zij willen precies weten wat dit voor de chronisch zieken en gehandicapten betekent, voordat zij beslissen over de bezuinigingsplannen van de minister.