DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag heeft woensdag psychiatrisch onderzoek gelast naar een 37-jarige arts-in-opleiding van het Reinier de Graaff Gasthuis in Delft (afdeling gynaecologie). Hij zou vijf patiëntes seksueel hebben misbruikt en onnodig inwendige onderzoeken hebben gedaan.

De uit Irak afkomstige medicijnenstudent T.H. van de Erasmus Universiteit in Rotterdam moest zich woensdag voor de rechtbank verantwoorden. Hij liep stage in het Delftse ziekenhuis. De behandeling van de strafzaak werd echter uitgesteld, omdat de rechtbank wilde weten of de man mogelijk aan een psychische stoornis lijdt.

Lekker wijf

De verdachte ontkent. Maar het strafdossier druipt van de seksistische opmerkingen. Volgens een 44-jarige patiënte begon het al toen ze de spreekkamer binnenkwam. "Jij bent een lekker wijf. Ik heb vandaag alleen nog maar oude wijven gehad", zou de verdachte hebben gezegd. Bij een andere patiënte zou de arts-in-opleiding brutaal hebben geïnformeerd of zij buitenlandse mannen seksueel interessant vond.

De vrouwen klaagden niet alleen over onnodig vaginaal onderzoek. De man zou ook over hun borsten hebben gewreven. Uit het dossier kwam ook naar voren dat schoonmaaksters in het ziekenhuis over seksuele toenaderingspogingen door de verdachte hadden geklaagd.

In Irak was de co-assistent volgens eigen zeggen al volwaardig arts. In Nederland volgde hij een aanvullende opleiding om ook hier zijn vak te mogen uitoefenen.

De strafzaak wordt op 17 maart verder behandeld.