NIJMEGEN - Familieleden en naaste vrienden van de vermoorde Nijmeegse scholiere Maja Bradaric brengen het 16-jarige meisje woensdagmiddag in Nijmegen naar haar laatste rustplaats. Na een besloten rouwdienst wordt het meisje begraven op begraafplaats Jonkerbosch in haar woonplaats.

De belangstelling voor de rouwdienst is enorm. Tussen de achthonderd en duizend mensen hebben in zich verzameld in en bij een naburige aula. Omdat er niet voor iedereen plaats is staan mensen in gangen of buiten.

De Nijmeegse scholiere van Bosnische afkomst is vorige week om het leven gebracht. Daarna is haar lichaam in brand gestoken. De politie hield tot nu toe vijf verdachten aan. Drie jongens uit Nijmegen en Beuningen van 16, 18 en 18 jaar zijn maandag voor tien dagen in bewaring gesteld. Over de twee andere verdachten moet de rechter-commissaris in Arnhem nog een beslissing nemen. De verdachten mogen geen contact met de buitenwereld onderhouden.

Uitvaart

Het Dominicus College in Nijmegen, waar Maja Bradaric in 4 vwo zat, is woensdagmiddag gesloten om docenten, klasgenoten en goede vrienden de gelegenheid te geven de uitvaart bij te wonen. De school hield zondag al een herdenkingsbijeenkomst, waar ongeveer zeshonderd medescholieren, ouders en docenten aanwezig waren.

De begrafenis woensdagmiddag is bestemd voor de kleinere kring van naast-betrokkenen, maar de rouwdienst trok honderden mensen. Onder hen veel allochtonen uit de regio en jongeren met bloemen. Leerlingen van het Domenicus College waren met een bus gekomen die was getooid met rouwvlaggen.

Gedichten

Elf vrienden en klasgenoten van de omgebrachte Maja Bradaric publiceerden woensdagmorgen in De Gelderlander gedichten en gedachten voor hun vriendin. Zo bedankte een vriendin het meisje voor haar 'Maja-zijn'. Drie andere meisjes schrijven onder andere: "Zo'n groot en eenzaam verdriet/ had ik nog nooit." Na de rouwdienst zal de stoet met het stoffelijk overschot van Maja onder politiebegeleiding naar de begraafplaats rijden.