ASSEN - De 83-jarige G. H. uit Assen, die ervan wordt beschuldigd op 31 mei zijn dementerende echtgenote te hebben gewurgd, komt donderdag voorlopig vrij, in afwachting van zijn berechting. De heeft de rechtbank in Assen woensdag bepaald.

Advocaat M. Walvius, de raadsman van H., vroeg de rechtbank de voorlopige hechtenis te schorsen. Zijn cliënt heeft onlangs een nieuwe woning toegewezen gekregen. Het onderkomen is inmiddels volledig ingericht. De advocaat wees de rechtbank op de leeftijd van de Assenaar.

Leeftijd

De man voelt zich erg ongelukkig tussen de veel jongere gedetineerden. Bovendien verwacht de raadsman niet dat de Assenaar zich opnieuw schuldig maakt aan een dergelijk feit. De rechtbank stemde met het verzoek in, mits de bejaarde Assenaar zich houdt aan de algemene afspraken en dat hij altijd te vinden is op zijn nieuwe adres.

Het onderzoek in het Pieter Baan Centrum is inmiddels beëindigd. Het rapport is echter nog niet klaar. Daarom is de zitting opnieuw aangehouden voor maximaal drie maanden.

Tijdens de vorige zitting merkte Walvius op dat zijn cliënt de vrouw, met wie hij ruim vijftig jaar was getrouwd, in een radeloze bui had gedood. De man was bang dat hij zijn dementerende echtgenote niet langer zou kunnen verzorgen, omdat hij aan een hand gehandicapt is en bang werd dat zijn goede hand het ook zou begeven. Ook ontstonden er door de dementie grote spanningen tussen beide echtelieden.

Op 31 mei kreeg H. het te kwaad. Hij kneep de keel van zijn vrouw dicht, ze kwam met haar rug tegen een hard voorwerp aan, waarna de vrouw overleed. De Assenaar meldde de dood van zijn echtgenote bij de huisarts. Die schakelde de politie in.