LONDEN - Een van de hoogste rechters van Groot-Brittannië heeft de Verenigde Staten veroordeeld voor hun 'monsterlijke falen van het gerecht', zoals hij de detentie van verdachten van terreur op Guantanamo Bay noemde. Die Amerikaanse legerbasis in Cuba is sinds de oorlog in Afghanistan een internationaal omstreden gevangeniscomplex. De gevangenen zijn volgens de VS leden van het verdreven Talibanregime van Afghanistan en aanhangers van het terroristennetwerk al-Qaeda.

In een toespraak in Londen, die het Britse onafhankelijke Channel 4 News tot zijn beschikking heeft gekregen, zei Johan Steyn dinsdag dat de verdachten worden vastgehouden onder "uiterst wetteloze" omstandigheden.

Volgens de rechter worden de 660 gevangenen op Guantanamo Bay alle rechten onthouden."De vraag is of het recht dat is voorzien voor de gevangenen op Guantanamo Bay voldoet aan de minimale internationale maatstaven voor het houden van eerlijke processen. Het antwoord is kortweg een weergalmend nee", betoogde Steyn.

Londen doet zijn uiterste best om negen Britse gevangenen in het complex in eigen land te laten berechten in plaats van door een Amerikaanse militaire rechtbank. Steyn drong er bij de Britse regering op aan zich uit te spreken namens alle 660 gevangenen uit landen.

Na een storm van kritiek in Groot-Brittannië heeft de Amerikaanse president George Bush al verzekerd dat de Amerikaanse militaire aanklagers niet de doodstraf zullen eisen tegen twee van de negen Britse gevangenen. Maar hij heeft nog geen beslissing genomen over hun uitlevering en die van de andere zeven voor berechting in hun eigen land.