PARIJS/NAIROBI - Om gorilla's, chimpansees en orang-oetangs voor uitsterven te behoeden is op zeer korte termijn 25 miljoen dollar (ruim 21 miljoen euro) nodig. Dat hebben de VN-organisaties Unesco en UNEP woensdag bekendgemaakt.

,,25 Miljoen dollar is het absolute minimumbedrag dat we nodig hebben om een stervende man van brood en water te voorzien'', stelde directeur Klaus Toepfer van de VN-milieorganisatie UNEP woensdag in een persverklaring. Hij zei dat het één minuut voor twaalf is voor de dieren van wie meer dan 96 procent van het DNA hetzelfde is als dat van mensen.

Leefgebieden in 2030

Uit onderzoek blijkt dat minder dan 10 procent van de beboste leefgebieden van de grote mensapen in Afrika in 2030 nog intact zal zijn. De apen moeten steeds meer leefgebieden prijsgeven aan de mens. Bovendien jagen de mensen nog volop op apen voor hun huid en vlees.

Unesco-deskundige Samy Mankoto stelde dat de chimpansee in Benin, Gambia en Togo inmiddels is uitgestorven. In Ghana leven nog tot 500 dieren en in Guinee Bissau zijn het er minder dan 200. Ook over het lot van de berggorilla's slaan de wetenschappers alarm. In de hooglanden van Uganda, Rwanda en de Democratische Republiek Congo (RCD) leven nog slechts 600 gorilla's.

Orang-oetang

De toekomst van de orang-oetang in Zuidoost-Azië is niet rooskleuriger. Als de er niets verandert, heeft de orang-oetang over 28 jaar geen gebied meer waar het dier ,,relatief ongestoord'' kan leven.

In Parijs begint woensdag een driedaagse conferentie waar een overlevingsplan voor de grote mensapen moet worden opgesteld. De ruim 21 miljoen euro is onder meer nodig voor het beschermen van de leefgebieden van de dieren.