SCHIPHOL - De Koninklijke Marechaussee heeft dinsdag tijdens zogeheten 100-procent-controles op twee toestellen op Schiphol negentien mensen opgepakt. Zestien daarvan waren bolletjesslikkers, aldus het Openbaar Ministerie in Haarlem. De andere drie hadden drugs bij zich in hun bagage, terwijl van de bolletjesslikkers vier personen ook nog drugs in hun koffer hadden verstopt. De marechaussee heeft 20 kilo cocaïne in beslag genomen.

De marechaussee en de douane hebben dit jaar al een paar keer van dit soort controles gehouden op de luchthaven. De vangsten tijdens die eerdere acties waren vergelijkbaar. Bij de -procent-controles worden alle passagiers gecontroleerd op drugssmokkel en niet alleen verdachte personen. De marechaussee controleert reizigers op smokkel op het lichaam en in de bagage. De personen die bolletjes met drugs hebben ingeslikt, zijn meestal vrij snel aan bepaalde kenmerken te herkennen. De acties vinden plaats bij vluchten vanuit het Caribisch gebied, vooral de Antillen en Suriname.

Vaker

Minister Donner van Justitie liet eind vorige maand nog weten dat wat hem betreft de verrassingscontroles vaker mogen worden uitgevoerd. Door de acties kunnen alle drugs worden onderschept. Dat schrikt smokkelaars af om hiermee door te gaan.