DEN HAAG - Minister Kamp van Defensie heeft dinsdag samen met een aantal hoge militairen op zijn ministerie een briefing gegeven voor vijf collega-ministers over de veiligheid van de Nederlandse militairen in Irak. Het kabinet zal vrijdag waarschijnlijk besluiten de Nederlandse missie met 1100 militairen in het zuiden van Irak met zes maanden te verlengen.

De woordvoerder van minister Kamp bevestigde dat Kamp voor een aantal leden van het kabinet de briefing heeft verzorgd, samen met de chef-defensiestaf en andere hoge militairen.

'Indrukwekkend'

Bronnen rond het kabinet betitelen de informatieverstrekking als "indrukwekkend en van hoog niveau". De aanvullende toelichting op de eerdere veiligheidsanalyse zou "meer dan voldoende zijn om vrijdag een verantwoord besluit te nemen". De ministers die de briefing bijwoonden waren Brinkhorst, Dekker, De Graaf, Veerman en Verdonk.

Het kabinet stelde afgelopen vrijdag het besluit over Irak met een week uit omdat het eerst nog meer informatie wilde over de veiligheidssituatie in de door Nederland gecontroleerde provincie Al Muthanna in het zuiden van Irak. Minister Kamp was van mening dat er wel voldoende informatie was en het besluit rijp was om genomen te worden.